Din traditiile antice - Sarbatoarea invierii lui Attis

Sa incep cu prezentarea religiei in cauza si a legendei lui Attis, pentru cei care nu sunt in tema. De origine frigiana si introdus mai tarziu in Roma, cultul lui Attis este legat de adorarea  zeitei  Cybele, supranumita si Marea Mama, stapana atotputernica , guvernand asupra a tot ce exista (al naibii concidenta ca aceleasi atribute le are si dumnezeul crestin, nu?) Ei bine, Attis era iubitul lui Cybele, un pastor nascut de o nimfa care ramasese insarcinata prin intermediul spiritului divinitatii universale, manifestat printr-o migdala , si care la un moment dat, dupa ce intai se castreaza frustrat de sexualitatea lui, moare si e inviat dupa cateva zile de Cybele. Interesant, nu? Fecundare nenaturala si origine semi-divina, pastor, inviere...

Dar sa vedem cum exact se desfasura sarbatoarea mortii si invierii lui Attis care fusese adoptata si in Imperiul Roman din ordinul imparatului Claudiu si avea loc intre 15 si 25 martie.

In 15, un cortegiu de canofori sau purtatori de trestie anuntau sarbatoarea: comenmorau, se crede, descoperirea de catre Cybele a lui Attis , care, copil fiind, fusese lepadat pe malurile Sangarius-ului, marele fluviu al Frigiei. Apoi, arhiereul sacrifica un taur de sase ani pentru asigurarea fertilitatii campurilor, ceremonie fiind presupusa a fi la origini o arhaica sarbatoare agrara. Dupa sase zile de castitate si abstinenta, la echinoctiu, incepea adevarata activitate: un pin era doborat si transportat in templul din Palaatin de o confrerie ce datora acestui lucru numele de dendrofori (purtatori de arbori) . Pinul, ca un cadavru, infasurat in fasii de lana si ornat cu ghirlande de violete, il reprezenta pe Attis mort: acesta nu era la inceput decat spiritul plantelor, si un foarte vechi rit al taranilor frigieni se perpetua, in apropierea palatului Cezarilor, in onorurile acordate acestui <>. Urmatoarea zi era una de doliu, fidelii postind si lamentandu-se langa trupul zeului. Data de 24 aduce in calendar numele semnificativ de Sanguis. Poate fi recunoscuta aici celebrarea funeraliilor lui Attis, prin care se linisteau sufletele mortilor prin libatii de sange, ca pentru un muritor obisnuit. Preotii, amestecand strigatele lor stridente cu sunetul agresiv al flautelor, se flagelau, isi crestau carnea, iar neofitii, ajunsi in culmea freneziei, savarseau, insensibili la durere, cu ajutorul unei pietre ascutite, sacrificiul suprem al virilitatii. Dupa un post mai strict, urma o veghe misterioasa (Pannychis), incepeau tanguirile funebre pentru zeul defunct, pana in momentul in care preotul anunta invierea sa asteptata. Se trecea atunci brusc de la crizele de disperare la o jubilatie deliranta: erau "Hilarii"- le din 25 martie. (...)
Dupa douazeci si patru  de ore de odihna necesara (Requietio) , sarbatorile se terminau , in 27, printr-o procesiune triumfala care-si desfasura fastul pe strazile si campiile Romei. Insotita de cler, preoti, eunuci , autoritati publice, garzi inarmate, muzicieni si o multime imensa, statuia de argint a Cybelei, sub o ploaie de flori, era condusa pe un car solemn pana la ruinele din Almo, unde, urmand un rit foarte raspandit pentru obtinerea ploii, era imbaiata si purificata (Lavatio).
Franz cumont -  Religiile orientale in paganismul roman , Ed Herald, Bucuresti, 2008

Hm...flagelare? Traditionala sacrificare a unui anume tip de animal ? Ofrande de flori? Statuie feminina impodobita si  purtata pe strazi?... Oare unde am mai vazut asta? Ah, da, cred ca fix in ritualurile crestine, mai ales cele catolice, unde Fecioara Maria este tratata ca o zeitate. Apropo, ca o explicatie despre originile reale ale acestei atitudini perpetuata azi in mod inconstient de catre crestini, va recomand :



Cat despre cum plimba actualii locuitori ai Romei noul lor subiect de adoratie, vedeti aici:


Alte curiozitati pentru cultura generala:
- castrarea in numele lui Iisus , cu scopul eliberarii de tentatiile sexuale, era practicata de unii asceti in primele secole ale crestinismului;
- nenumarate statui pagane din diverse culte ale antichitatii erau considerate facatoare de minuni si oamenii mergeau la temple in pelerinaj pentru a se vindeca de boli si a primi binecuvantare.

Urmeaza sa  prezint pe viitor si cultele celorlalti zei sau semizei pagani care au murit si au fost inviati ; pana atunci va doresc sarbatori fericite :)