Problema produselor medicinale naturiste in cadrul Codex Alimentarius

Cum din nou bantuie pe net un articol cu tenta terifianta despre viitorul fara plante medicinale (la fel ca si in celelalte cazuri, tot un articol copiat de sute de ori si plimbat din blog in blog), m-am gandit ca ar fi cazut sa intervin si eu din nou , macar un pic, cat sa va fac sa va puneti cateva semne de intrebare inainte sa va panicati, daca nu ati facut-o deja .

Deci uite cum stau lucrurile de fapt : legea care cica va interzice plantele medicinale a aparut in UE inca din 2004, urmand ca pana in 2011, toate companiile producatoare de (atentie ! ) produse medicinale din plante sa aiba timp sa obtina aprobari pentru produsele lor si sa isi modeleze tipul de productie conform standardelor europene. NU s-a pus nici o clipa problema interzicerii plantelor pur si simplu, ci a controlarii produselor care sunt comercializate drept remedii medicale.

Astfel, daca o companie de ceaiuri vrea sa vanda pliculete de tei pe post de ceai aromatic, nu vad sa fie nici o problema, atata timp cat nu pune pe cutie cum ca trateaza vreo boala sau are nu stiu ce efecte miraculoase. De asemenea, legat de aprobarea plantelor care sa fie considerate medicinale, se pare ca principala conditie este ca plantele sa fie folosite in mod traditonal de cel putin 30 de ani in afara UE. Pai, daca luam de exemplu musetelul, utilitatea lui e recunoscuta de peste sute de ani, asa ca nici nu se pune problema sa nu fie aprobat ca planta medicinala.

Mai dificil va fi in cazul plantelor mai putin populare, care vor necesita studii costisitoare pentru a se determina compusii activi din ele, si aici va pot da o gramada de exemple de plante de care nici n-auzisem pana acum vreun an , plante care se gasesc in magazinele naturiste si care au scris e eticheta ca vindeca tot felul de boli .

Si apropo de vindecat, poate ar trebui sa stiti ca efectul terapeutic al plantelor este cumulativ, o planta echilibreaza si previne o boala in timp mai degraba decat sa actioneze pe loc. Deci ma scuzati daca m-as indoi profund ca unui individ care toata viata a mancat numai fast-food si alte mancaruri super-prelucrate,evitand produsele vegetale, sa i se vindece miraculos o infectie sau o dereglare organica dupa numai 3-4 cani de ceai din vreun magazin naturist.

Acum, fiti un pic sinceri cu voi, cei care sunteti foarte panicati de aplicarea legii privind plantele medicinale: cat de mult foloseati ceaiuri inainte de anii trecuti, de cand a inceput isteria cu posibila lor interzicere? Fiindca  asta e natura umana, in momentul in care ceva e susceptibil sa fie interzis, devine brusc mai valoros (ca or fi avand aia un motiv sa-l interzica, nu? )

Concluzia mea : daca vreti o viata sanatoasa, faceti miscare,consumati multe vegetale, adaugati condimente in mancare (o sa revin cu un articol despre proprietatile lor in curand  ) si consumati regulat ceaiuri, fiindca va asigur ca veti putea avea acces la plante si pe viitor, desi e posibil ca unele companii mici de productie  sa dispara sau sa fie inghitite de cele mari. E la indemana oricui sa faca un drum nu la padure ci chiar la periferia oraselor si sa culeaga de pe camp si din copaci plante pe care sa si le usuce acasa, plus ca vor fi destui tarani prin piete cu manuchiuri de coada-soricelului, cimbru si altele...

Iata si cateva linkuri utile pentru cei care chiar vor sa se informeze si sa nu mai pice la zvonurile distorsionate din jur.
Intai, sursa de unde un oarecare romanas a tradus articolul pricinuitor de panica:
http://www.ktradionetwork.com/tag/thmpd/

Si acum, cateva surse mai oficiale, despre cum se va aplica de fapt noua lege si chiar si cum se poate scapa de ea:

http://www.herbalsciencesinternational.com/productssimple10.html

http://www.functionalingredientsmag.com/article/European-Regs/thmpd-registration-may-be-unnecessary.aspx

http://www.consumersforhealthchoice.com/index.php?Itemid=3&id=87&option=com_content&task=view

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Directive_on_Traditional_Herbal_Medicinal_Products