Milk ? Hell, no !

Ce m-a facut sa incep acest articol, a fost un documentar vazut aseara despre cresterea vacilor de lapte, dintr-o serie de documentare dedicate istoriei agriculturii.Si am aflat astfel ca inca de prin anii 50, suntem presati de mass-media, la iniativa guvernelor si marilor corporatii care urmaresc profitul, sa consumam cat mai mult lapte, aparent pentru beneficiile sale in organism.
Hai sa o iau logic si sa vedem de unde a pornit toata treaba, sau cum se crede, istoric.

Consumul de lapte animal la oameni a aparut probabil candva in negurile istoriei, dupa ce oamenii incepusera sa imblanzeasca animalele pentru carne si piele,lana si piele etc, deoarece cum bine stim , unele femei nu au o lactatie suficienta, sau si mai grav, mor la nastere (astfel de situatii erau cu siguranta dese in preistorie datorita conditiilro grele). treptat,s-a observat ca laptele e un aliment hranitor si pentru adulti si mai ales, paote fi prelucrat in produse care sa sa poate fi pastrate mai mult timp. dupa asta, evident ca a inceput sa fie comercializat, fie la schimb contra altor produse, fie contra banilor, cand acestia au aparut.

Toate bune si frumoase, pana recent,prin perioada industriala, cand oamenii au inceput sa fie tot mai avizi dupa profit si sa incerce sa produca lapte cat mai mult, cu costuri cat mai mici. Astfel, hrana animalelor a inceput sa devina mai degraba cantitativa decat calitativa, rasele au inceput sa fie manipulate astfel incat sa produca o cantitate cat mai mare si nu in ultimul rand, tot din motive economice, vacile sa fie tinute aproape exclusiv in grajduri, unde sut hranite pe banda. In caz ca nu stiati, rasa aceea celebra de vaci , alb cu negru, a fost atat de manipulata genetic sa aiba ugerele cat mai mari, incat bietele animale ajung sa aiba probleme cu picioarele din spate dupa 1-2 ani de viata si in unele cazuri, trebuiesc sacrificate deoarece ajung sa nu mai poata merge.

Acum, e la mintea oricui ca orice substanta produsa in cantitati total aberante in fata naturii, nu mai poate avea cum sa contina toate substantele din formula de baza, deoarece pur si simplu, organismul animalului nu are timp sa le sintetizeze atat de repede... In plus, e suficient sa cautam putin pe internet sau sa citim prin reviste ca sa aflam ca la animale ca si la om, calciul de depune NUMAI daca stau la soare, ceea ce stimuleaza producerea de vitamina D (esentiala in asimilarea calciului in organism).

Personal, cred ca nu degeaba din ce in ce mai multi oameni devin alergici la lactoza; este complet nenatural sa inghitim in exces un produs care la origine este dedicat dezvoltarii nou-nascutilor, nu indivizilor adulti care au cu totul alta activitate hormonala si alte nevoi nutritive. Si de asemenea, este un produs care in mod normal nu se secreta decat cateva luni pe an din mamele (faptul ca vacile de la ferma au lactatie aproape tot anul indica in mod clar ca ceva e in neregula cu organismul lor).

Asa ca oameni buni, daca beti lapte din comert...il beti degeaba. Va trebuie calciu? Cautati un taran de la care sa puteti cumpara lapte direct(cat de cat acela este mai echilibrat).Sau mancati mai bine legume si seminte cu continut mare in calciu, peste cu oase cu tot sau fructe de mare si iesiti in natura pentru a stimula propriul corp sa secrete substantele necesare ca sa asimileze ceea ce consumati. nu va lasati pacaliti de propaganda omniprezenta din hipermarketuri si de la televizor, cum ca vezi doamne, laptele cutare e "idealisim" pentru copii si pentru ...doamne( cine stie reclama la care fac aluzie, stie si cat de agasanta e).